במשך שנים הרעיון של פיצול משק, פיצול נחלה חקלאית היה טאבו שהיה אסור לדבר עליו. החוק לא התיר זאת ובעלי משקים רבים, דור המייסדים, נפגע כתוצאה מכך מאחר וזה פגע ביכולת שלהם להעביר את המשק לילדיהם, והיה עליהם לבחור ילד להעביר לו את המשק.
הסיבה שהמינהל סירב לאפשר פיצול נחלה במושב היא, על מנת לשמור על ייעודן של הנחלות והמשקים, לאפשר להן להמשיך להיות חקלאיות, וכן לשמור על הצביון הייחודי של המושבים. אלמלא היה ניתן לבצע את הפיצול הזה, הרי שכל משק יתכן והיה מתפצל כמה וכמה פעמים (פעם אחת לילדים, אחר כך לנכדים) וכך היה נוצר מצב שהמושבים היו חדלים למעשה להישאר קטנים ואינטימיים כפי שתוכננו להיות מלכתחילה, דבר שהיה גורם להם לאבד את הצביון הייחודי שלהם, הצביון שהבדיל אותם מיישובים עירוניים.
גם מבחינה כלכלית זו היתה עלולה להיות טעות קשה, מאחר ומשק שהיה מתפצל היה הופך קטן יותר, השוק החקלאי היה מוצף במשקים קטנים שהיו מתקשים לעמוד בתחרות, וכתוצאה מכך אחרי זמן קצר מאוד הם היו קורסים. צריך לזכור שבכל מקרה, החקלאות היא איננה ענף עשיר והיא נתמכת במובנים רבים על ידי הממשלה (ולא תמיד בהצלחה). אם המדינה היתה מסכימה לפני שלושים או ארבעים שנה שההורים יבצעו פיצול משק, יתכן ובכך היתה גורמת לחקלאים רבים לאבד את עבודתם.
אז מדוע בכל זאת המדינה הסכימה לאפשר הפרדת מגרש למגורים מחלקת המגורים של הנחלה? נוצרה סיטואציה לא פשוטה שדרשה פתרון. הורים נדרשו להכריע מי מבין ילדיהם יקבל את המשק. זה הוביל לסכסוכי ירושה קשים. פיצול משק מאפשר להורים לתת ליותר מילד אחד שטח על האדמה, כך שהוא יוכל לבנות עליו את ביתו ובפועל ליהנות ממנו.
על מנת לדעת כיצד כיצד ניתן לבצע הפרדת מגרש למגורים מן הנחלה בצורה נכונה על פי חוק יש להיעזר בעורך דין נחלות, אנחנו ממליצים לכם לפנות לעו"ד יוסי ג'רסי, אשר מתמחה בכל הקשור לתחום של פיצול נחלות ומשקים. עו"ד ג'רסי ישמח לעמוד לרשותכם בעניין זה ובעניינים אחרים הקשורים לנחלות במושבים.